Σωκράτης Γκιόλιας Επικοινωνία

«Πάντα ματαιότης τὰ ἀνθρώπινα, ὅσα οὐχ ὑπάρχει μετὰ θάνατον, οὐ παραμένει ὁ πλοῦτος, οὐ συνοδεύει ἡ δόξα» (Νεκρώσιμον)

Του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Εφόσον η πεποίθηση στην αθανασία είναι τόσο απαραίτητη για την ύπαρξη του ανθρώπου, τότε οπωσδήποτε αυτή είναι και η φυσική κατάσταση της ανθρωπότητας, και εάν είναι έτσι, τότε και η ίδια η αθανασία της ψυχής του ανθρώπου υπάρχει αναμφισβήτητα.

Με μία λέξη, η ιδέα περί αθανασίας είναι η ίδια η ζωή , η ζωντανή ζωή, η τελική της μορφή και η κύρια πηγή της αλήθειας και της ορθής γνώσης για την ανθρωπότητα. Η αγάπη προς την ανθρωπότητα είναι τελείως αδιανόητη και τελείως αδύνατη χωρίς την πίστη στην αθανασία της ψυχής του ανθρώπου.

Του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Οι ανόητοι θυμώνουν επειδή ο Θεός δεν διοικεί τον κόσμο κατά τη δική τους λογική, και οι λογικοί κοπιάζουν ασταμάτητα να μπουν στη λογική του Θεού.

Είναι δύσκολο καμιά φορά και στο λογικότατο να κατανοήσει το γιατί σ’ έναν άνθρωπο συμβαίνει έτσι, ενώ στον άλλον αλλιώς· γιατί ο νέος που επιθυμεί τη ζωή πεθαίνει, ενώ ο γέρος που επιθυμεί τον θάνατο ζει – γιατί ο ευσεβής βασανίζεται, ενώ ο άθεος καλοπερνά. Και οι αγιότατες ψυχές καμιά φορά βρίσκονται σε αμηχανία μπροστά στο αίνιγμα των γεγονότων. Στην Ιερά παράδοση υπάρχει γραμμένη η εξής περίπτωση: πέθανε κάποιος αμαρτωλός πλούσιος, του οποίου οι αμαρτίες ήταν γνωστές σε όλους, και ο ενταφιασμός του ήταν πανηγυρικός, με τον επίσκοπο και πολλούς Ιερείς. Λίγο μετά απ’ αυτό επιτέθηκε ύαινα σ’ έναν ασκητή στην έρημο και τον κατασπάραξε.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο »

Του Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Μπακογιάννη

Αναμφίβολα ο θάνατος μας είναι το πιο σίγουρο και ταυτόχρονα συνταρακτικό γεγονός της ζωής μας.

Λογικά θα έπρεπε κάθε τόσο να τον έχουμε στο νου μας. Και να προβληματιζόμαστε. Αλήθεια. Τι περιμένουμε? Να πεθάνουμε ή να ζήσουμε ! (θα πεις) μα και αν ζήσουμε πάλι θα πεθάνουμε ! άρα δεν περιμένουμε να ζήσουμε αλλά για να πεθάνουμε. Τον θάνατο μας περιμένουμε !!! όλοι , μηδενός εξαιρουμένου, ακόμα και τα νήπια. Κανείς δεν υπέγραψε συμβόλαιο με τη ζωή, για παράταση ζωής . Αυτό είναι «εν λευκώ».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο »

Αββάς Αντώνιος

Κάποτε ο αββάς Αντώνιος ατενίζοντας στο βάθος των κρίσεων του Θεού, ρώτησε:

«Κύριε, πως συμβαίνει μερικοί να ζουν λίγο στη γη και άλλοι να φτάνουν σε βαθιά γηρατειά? Και γιατί άλλοι να βρίσκονται μέσα σε πενία και άλλοι να είναι πλούσιοι? Και πως οι άδικοι μεν πλουταίνουν, ενώ οι δίκαιοι πένονται?».

Τότε άκουσε μια φωνή να του λέει: «Αντώνιε, κοίτα τον εαυτό σου, αυτά τα κανονίζει ο Θεός κατά την κρίση Του και δεν συμφέρει να τα μάθεις».

Του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου

Άνθρωπος μεθόριος

Ο αυθεντικός χριστιανός είναι πολύ ανθρώπινος. Αναδεικνύει και τιμά την ανθρώπινη φύση του ,δεν την περιφρονεί, δεν ντρέπεται γι’ αυτήν, δεν την αδικεί. Γι’ αυτό και κατανοεί τις αδυναμίες των άλλων και τις δυνατότητες τις δικές του. Είναι μυστήριο ανεξιχνίαστο ο ίδιος αλλά και χωρητικός όλων. Η ζωή του έχει αλήθεια και αγάπη, έχει την ελευθερία του να δέχεται και την ελευθερία του να προσφέρεται. Γι’ αυτό και είναι πολύ φιλάνθρωπος και κοινωνικός. Δεν σώζεται μόνος, κοινωνεί τη σωτηρία. Μπορεί να κενώνεται από τον εγωισμό του, γι’ αυτό και να ενώνεται με τον Θεό και τους αδελφούς του.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο »

«Πτεροφυήσουσιν ὡς ἀετοί»

Οι δίκαιοι θα πετούνε σαν τους αετούς !

Την ημέρα εκείνη θα ανοιχθούν οι συνειδήσεις (=οι ψυχές) των δικαίων, και θα φανερωθεί ο Χριστός (Κολ. γ: 3). Και «όμοιοι αυτώ εσόμεθα» (Α΄Ιωάν. γ :20). Και οι δίκαιοι θα γίνουν σαν τον Χριστό ! θα αστράφτουν ! « τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος» (Μάτθ. 13:43).

Θα ανοιχθούν και οι συνειδήσεις των αμαρτωλών, και θα φανερωθούν ενώπιον των αγγέλων και ανθρώπων «τα έργα του σκότους»(Ρωμ. 13:12), όλες τους οι βδελυρές αμαρτίες ! και θα γίνουν όλοι οι αμαρτωλοί κατάμαυροι ! και όχι μόνο. Αλλά και θα μυρίζουν ανυπόφορα (όπως μυρίζει η Κόλαση) από την δυσοσμία της αμαρτίας.

up
down
Αφιερώσεις
  • Ο Νίκος αφιερώνει στην Αδαμαντία…

  • Ο Άρης Καραγιώργος αφιερώνει στον Σωκράτη…

  • Η Κατερίνα Γκιόλια οκτώμιση χρόνων…..

  • Ο Ιωάννης Παπαδάτος πέντε χρόνων…..

  • O Αποστόλης Παπαδάτος εφτά χρόνων…..

  • Αλέξανδρος Ραμαντάνης εφτά χρόνων…..

next
Μηνύματα για τον Σωκράτη

Αφιερωμένο στον Σωκράτη

» Εστάλη από τον/την Νίκος

Ιστοχώρος

» Εστάλη από τον/την Π

Aφιέρωμα στο Σωκράτη

» Εστάλη από τον/την Νίκος